210-6411675, 210-6458266

welcome@startyouup.gr

Μαυρομιχάλη 190 Αθήνα 11472

Η νεανική επιχειρηματικότητα από μια νεανική ματιά!


΄Ένα άρθρο του καλού φίλου & συνεργάτη της Start You Up, Chris Kotzabasi:

Τα τελευταία χρόνια, οι νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με την οικονομική αλλά και κοινωνικοπολιτική κρίση, έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες στην αγορά εργασίας για πολλούς νέους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακούμε συχνά για νεανική επιχειρηματικότητα, start ups, καινοτόμες ιδέες κλπ. Αυτή αποτελεί την μια όψη της νεανικής επιχειρηματικότητας, η οποία αναπτύσσεται σε κάποιο αντικείμενο που ίσως να μην υπάρχει ήδη, δημιουργεί την ανάγκη για αυτό και προσελκύει το αγοραστικό κοινό. Υπάρχει όμως και η νεανική επιχειρηματικότητα που συμμετέχει σε ήδη υπάρχοντες κλάδους, αναπτύσσεται, δραστηριοποιείται, βελτιώνεται και δημιουργεί την καινοτομία όχι στο ίδιο το προϊόν, αλλά στην πώληση και τις οπτικές που έχει αυτό καθ αυτό. 

Κάπως έτσι τα σκέφτηκα και εγώ, όταν πριν μερικές εβδομάδες αποφάσισα να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση πάνω στο κομμάτι του web - graphic design αλλά και του Digital Marketing. Κλασσική αντίδραση σε μια τέτοια προσπάθεια, από οικείους αλλά και μη, ήταν ότι υπάρχουν παλαιότεροι και καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα, ότι οι γνώσεις μου δεν είναι αρκετές αλλά και πολλά άλλα. Έχουν δίκιο! Σε οποιονδήποτε επιχειρηματικό τομέα υπάρχουν καλύτεροι και πιο δυνατοί, πιο μεγάλοι, πιο γνωστοί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα σταματήσουν να βελτιώνονται οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του τομέα, ούτε ότι θα κλείσουν. Ο μόνος τρόπος για να φτάσεις ψηλά, είναι να ξεκινήσεις από χαμηλά. Άλλωστε καμία εταιρία από την ίδρυση της δεν ήταν πρώτη, και είναι λογικό!

Βασικό εμπόδιο στη νεανική επιχειρηματικότητα, όταν μιλάμε βέβαια για νέους 18-24, είναι η σχολή. Δε θα το έλεγα εμπόδιο μιας και για εμένα αποτελεί ευκαιρία να βλέπω την αγορά όποτε θέλω και από μια άλλη οπτική. Είμαι στο 2ο έτος των σπουδών μου, στη σχολή πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το ότι σπουδάζω πάνω στον τομέα που δουλεύω, με βοηθά να αναπτύσσομαι ταχύτερα και να αναγνωρίζω βασικές ανάγκες στον κλάδο που κάποιος άλλος σε μεγαλύτερη ηλικία ίσως να μη βλέπει. Επιπλέον, βελτιώνω την ποιότητα παροχής υπηρεσιών που προσφέρω μέρα με τη μέρα. Αλλά τα εμπόδια δε σταματάνε εδώ!

Ίσως το βασικότερο που με έκανε να σκεφτώ ξανά και ξανά την απόφαση μου αυτή, ήταν ότι δεν έχω ακόμη κάποιο πτυχίο που να πιστοποιεί τις γνώσεις μου, οπότε θα είναι δύσκολο να βρω πελάτες που θα με εμπιστευτούν και θα κάνουμε μαζί το project που θέλουν. Για καλή μου τύχη, έκανα λάθος! Στον τομέα της πληροφορικής μπορεί η πιστοποίηση να θεωρείται σημαντική και να βεβαιώνει ότι έχεις γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, αλλά δεν σε δεσμεύει από το να αναλαμβάνεις και να ολοκληρώνεις projects. Θα έλεγα ότι ο τομέας λειτουργεί κάπως έτσι: ο πελάτης χρειάζεται τη Χ εφαρμογή. Γνωρίζεις να την φτιάξεις και να την υποστηρίξεις; Τέλεια! Είμαστε στον 21ο αιώνα, μπορείς να μάθεις τα πάντα για την πληροφορική Googlάροντας ( άλλωστε μην ξεχνάμε ότι Google is your friend!). 

Αρκετά με τα εμπόδια! Η νεανική επιχειρηματικότητα αποτελεί μια νέα αρχή στη ζωή κάθε νέου που κάνει ένα επιχειρηματικό ξεκίνημα. Πλέον ξεφεύγεις από την ερασιτεχνική εργασία πάνω σε projects και πηγαίνεις ένα βήμα παρακάτω. Παρουσιάζεις τη δουλειά σου, κάνεις τις προσφορές σου σε επιχειρήσεις, ψάχνεις τι λείπει στην αγορά, δημιουργείς τις δικές σου υπηρεσίες κ.ο.κ. 

Προσωπικά θεωρώ ότι ειδικά στην αρχή δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο. Ο ενθουσιασμός του να εργάζεσαι πάνω σε αυτό που αγαπάς σε οδηγεί στο να θες να δουλεύεις συνέχεια, να αποκτάς καινούργιους πελάτες και να είναι ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι καλά όλα αυτά, αλλά σε απομακρύνουν από την φοιτητική ζωή. Κατά κάποιο τρόπο ναι, αλλά η φοιτητική ζωή διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όταν ξεκινάς να βγάζεις τα δικά σου χρήματα, να αποταμιεύεις και πλέον να μη χρειάζεται να ζητάς από τους γονείς σου χρήματα για διακοπές, διασκέδαση κλπ, κατά κάποιο τρόπο βελτιώνεις τη φοιτητική σου ζωή και περνάς καλύτερα.

Δεν αναφέρθηκα καθόλου στην Ελληνική γραφειοκρατία Η αλήθεια είναι πως αν λειτουργούν όλα σωστά, (ΕΦΚΑ, εφορία κλπ) μπορείς να κάνεις έναρξη επιχείρησης μέσα σε 1-2 ώρες. Τώρα τα έξοδα που θα έχεις από εκεί και πέρα, δεν μπορούν να αναλυθούν σε ένα άρθρο  Σίγουρα όμως αν ξέρεις τι κάνεις, αυτά τα έξοδα είναι βιώσιμα.

Θα ήθελα να κλείσω με μερικά λόγια που έχω ακούσει διάσπαρτα και τα μάζεψα σε μερικές προτάσεις. “Όταν είσαι καλά αποφασισμένος για κάτι, όταν είσαι 101% σίγουρος για αυτό που πας να κάνεις και το αγαπάς, μη σταματήσεις. Θα υπάρξουν πολλοί που θα σε αποθαρρύνουν, που θα σε κάνουν να σταματήσεις. Ο καθένας για δικούς του λόγους. Μην ξεχνάς όμως ότι αυτή η προσπάθεια είναι δική σου, και δε μπορεί κάνεις να σου στερήσει το συναίσθημα της επιτυχίας ή της αποτυχίας.” 

Διαβάστε επίσης από την Start You Up :

Σύσταση ιατρικής εταιρείας 2018

Ίδρυση νέας επιχείρησης 2018

Φορολογία επιχειρήσεων 2018

Γνωστοποίηση επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος

Ορισμένα κριτήρια επιλογής εταιρικού τύπου ΟΕ ΕΕ ΕΠΕ ΙΚΕ ΑΕ

Απλουστευμένο παράδειγμα φορολόγησης ΙΚΕ ΕΠΕ ΑΕ 2017

Πλεονεκτήματα Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής εταιρείας

Μετατροπή ΟΕ & ΕΕ σε ΙΚΕ

Μετατροπή Ατομικής Επιχείρησης σε ΙΚΕ

Έναρξη ιδιωτικού ιατρείου, πολύ ιατρείου.

Παράμετροι επιλογής μεταξύ ΙΚΕ & ΑΕ

Κατασκευή απλής εταιρικής Ιστοσελίδας (site)

Χρήσιμα digital εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Συγχώνευση εταιρειών

Διαφήμιση επιχείρησης στο Internet (Google Facebook)

Chris Kotzabasis

Φοιτητής Πληροφορικής

Founder @ Passengers

Owner @ Chris Kotza

Άλλα άρθρα

Επένδυση σε τουριστικού σκάφος αναψυχής!

Διαβάστε περισσότερα

Starting Up a Limited Liability Services Company in Greece ΙΚΕ/PC

Διαβάστε περισσότερα

50% μείωση φορολογίας για 7 έτη, για όσους επιστρέφουν ή μετοικούν στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα

Απόσχιση κλάδου εταιρείας Ν. 4601/2019

Διαβάστε περισσότερα

Μερική διάσπαση εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα με απαλλαγή φόρου για το 50% του εισοδήματος για 7 έτη

Διαβάστε περισσότερα

Μείωση συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων 22% 2021

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία προϊόντων. Έρωτας με την πρώτη ματιά!

Διαβάστε περισσότερα

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για τη δημιουργία e-shop

Διαβάστε περισσότερα

Νέα διαδικασία σύστασης ΙΚΕ Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Λογοτύπου Logo & εταιρικής ταυτότητας επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή eShop με το WooCommerce

Διαβάστε περισσότερα